PL EN WYSOKI KONTRAST A A+ A+
Komunikat. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Zamknij

Rewaloryzacja i adaptacja Wozowni Artyleryjskiej wraz z otoczeniem, na potrzeby Centrum Hevelianum w Gdańsku

W czerwcu 2016 roku Gmina Miasta Gdańska podpisała umowę z Województwem Pomorskim o dofinansowanie Projektu: „Rewaloryzacja i adaptacja Wozowni Artyleryjskiej wraz z otoczeniem, na potrzeby Centrum Hevelianum w Gdańsku”.



W czerwcu 2016 roku Gmina Miasta Gdańska podpisała umowę z Województwem Pomorskim o dofinansowanie Projektu: „Rewaloryzacja i adaptacja Wozowni Artyleryjskiej wraz z otoczeniem, na potrzeby Centrum Hevelianum w Gdańsku”. Projekt realizowany będzie ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Pomorskiego na lata 2014-2020. Projekt objął adaptację kolejnego obiektu Fortu Grodzisko wchodzącego w skład Centrum Hevelianum jaką jest Wozownia Artyleryjska.

Wozownia Artyleryjska została wzniesiona w latach 70-tych XIX wieku. Obiekt jest niezwykle cenny pod względem architektonicznym, stanowi bowiem przykład konstrukcji szkieletowej, czyli jednej z najbardziej atrakcyjnych form budownictwa, między innymi ze względu na widoczne zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz elementy konstrukcyjne. Jest to jedyny tego typu budynek na terenie Centrum Hevelianum. Dzięki inwestycji ulegnie zmianie sposób użytkowania niezagospodarowanego obecnie budynku Wozowni Artyleryjskiej, z przeznaczeniem na funkcję kulturalną (wystawowo-konferencyjną) i gastronomiczną wraz z zagospodarowaniem terenu (przyłącza, ciągi piesze i pieszo-jezdne). Dodatkowo teren poprzedzający strefę frontową obiektu zostanie zagospodarowany tak, by podkreślał jego nową funkcję i walory zabytkowe – zostaną zainstalowane meble miejskie: ławki i stoły w artystycznej formie wzorniczej oraz totem zewnętrzny - informacyjny z wyświetlaczem LCD. Przeprowadzone zostaną kompleksowe prace wewnątrz obiektu (powierzchnia objęta pracami wyniesie: 1.218,16 m2, kubatura: 4 998,03 m3). Adaptacja Wozowni Artyleryjskiej przewiduje też rewaloryzację elewacji obiektu z jednoczesnym odtworzeniem czterech par wrót w kondygnacji parteru oraz jednej pary w kondygnacji I piętra. Projekt obejmie także odtworzenie w nowej technologii mostku łączącego kondygnację I piętra z pochylnią prowadzącą na Wysokie Czoło Kurkowe.

Dodatkowo w obiekcie zostaną zastosowane nowoczesne rozwiązania w zakresie wykorzystania OZE do pozyskiwania energii cieplnej i elektrycznej – pompy ciepła (3 szt.), panele fotowoltaiczne (140 szt.) oraz systemy wentylacji z odzyskiem ciepła.

Całkowity koszt realizacji projektu wynosi: 10 079 561,59 PLN, w tym kwota współfinansowania projektu ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego wyniesie: 4 892 469,07 PLN (60% kosztów kwalifikowalnych).

Termin zakończenia realizacji Projektu ustalono na 30 czerwca 2018 r.


STAN PRZED ROZPOCZĘCIEM INWESTYCJI

Image title

Image title

Image title

Image title

Image title

Image title

Image title

ZDJĘCIA Z REALIZACJI INWESTYCJI
Image title

Image title

Image title

Image title